
מדגמנים גלישה: איך לגלוש ולצאת פגז בתמונה?
תמונות גלישה מעטרות כל חלק בחיינו. אוסף נקודות ופיקסלים מרכיבים זיכרונות נצחיים של רגעים יפים שבהם אנו גולשים על הגלים. אנו רואים את התמונות במגזינים, על גבי פוסטרים, צופים בהם באתרי האינטרנט ובליבנו פנימה אנו מקנאים והיינו רוצים שגם לנו יהיה תיעוד של גלישה בביצוע חזק על גל נדיר. צילום גלישה הוא עולם ומלואו והתמונה האולטימטיבית תלויה בהרבה מאוד גורמים ומשתנים, החל מהצלם ואיכות ציוד הצילום שברשותו ועד לתנאי מזג האוויר ותנאי הטבע הסובבים אותו. אך על אף כל זאת, תמונה טובה של גלישה תלויה לא פחות מכך באובייקט המצולם – בכם, הגולשים! בכתבה הבאה אנסה להסביר את תפקידכם כגולשים על הסט הכחול ומה מומלץ לעשות בכדי שתמונה אחת שלכם תהיה שווה אלף אחרות.
כאמור, לצילום יש הרבה מאוד מאפיינים חזותיים שמשפיעים על איכות התמונה הסופית. אם נפרוש את העוגה הכוללת של תמונת גלישה איכותית אנו נגלה ש-50% ממנה תלוי בצלם ובאיכות הציוד שברשותו, 25% בתנאי מזג האוויר והתאורה וה-25% הנותרים תלויים בפוטוגניות של הגולש. הווי אומר שבדיוק כמו בצילום דוגמנות גם אתם הגולשים צריכים לדעת כיצד לעשות פוזות ולדגמן. כשהעדשה מופנית אליכם אתם צריכים ללכוד את תשומת לב הצלם, להבליט את נוכחותכם ולהבין מה שנדרש בכדי שהתמונה שלכם תצא פגז שתוכלו להשוויץ בה לפני כולם.
ה-תמונה שאתם שואפים לה נקראת בשפת הצילום המקצועי Photo Op (קיצור שלPhoto opportunity) - הזדמנות תצלום ייחודית של רגע מסוים עם משמעות סימבולית יוצאת דופן ונדירה. וזה בדיוק מה שאתם צריכים... הדרך לפוטו-אופ הבא שלכם מתחיל כאן בכמה צעדים פשוטים:
כיוון השמש – תאורה וזווית הצילום:
ישנם הרבה מאוד סוגים של תמונות גלישה כשבכולם השמש היא שקובעת את איכות התאורה והצבע הסופי של התמונה. תמונת גלישה טובה היא כשפניו של הגולש ברורות וצבעי השמש והים עוטפים אותו בהרמוניה צבעונית ויפה. לעומת זאת, בצילום מול השמש הגולש יצא כהה ובמרבית הפעמים פניו לא יהיו ברורים... צללית שחורה בביצוע של גל יכולה להיות מאוד מרשימה ואומנותית אבל ייתכן שזו לא תהיה בדיוק התמונה שאותה אתם מחפשים.
צילום בשעות הבוקר ועד צהרי היום לא דורש מכם הרבה מעבר לכך שתגלשו היטב ותעשו תרגילים חזקים על הגלים. אתגר הצילום מתחיל בשעות אחה"צ, הערב ולקראת שקיעה כשאז מומלץ להתמקם בזווית שבה לצלם לא יהיה סנוור מקרני השמש כשהוא מפנה את העדשה אליכם. במרבית הפעמים הצלם ינסה לבטל את אפקט הסנוור כשהוא ימקם את עצמו בזווית של 45 מעלות מקרני השמש אל עבר הפוינט שבו אתם גולשים אבל בגלל תנאי החוף וגורמים שונים נוספים לא תמיד הדבר יהיה אפשרי. לשם כך, הסתכלו אל עבר הצלם ואל כיוון קרני השמש, אם אתם נמצאים בזווית ישרה ביניהם אז תחתרו צפונה או דרומה למקום שבו לא יהיה סנוור ופניכם יהיו גלויים.
בחירת חוף הגלישה
תמונת גלישה טובה מתבטאת לא רק באיכות הביצוע של הגולש כי אם גם ברקע של הנוף הסובב. בחו"ל זה הרבה יותר קל להשיג תוצאות של נוף עוצר נשימה, כמעט בכל פוינט גלישה ברחבי העולם ישנו חוף אקזוטי כזה או אחר עם חול זהוב, עצי דקל ומים בצבע טורקיז. תמונות הגלישה מן העולם תמיד נראות הרבה יותר צבעוניות, חיות ומפתות ואילו בארצנו הקטנה הנוף בסביבת החוף נראית חד-גונית וברוב המקרים דומה לתוואי של חופים אחרים.
על אף זאת, אין זה אומר שתמונות הגלישה בארץ לא יכולות להיות יפות ומרשימות ולשם כך צריך לדעת רק היכן לגלוש. חופי הגלישה בארץ נמצאים לרוב בקרבה לשוברי גלים, נמלים ומרינות, ומאחר שמבחר האופציות מוגבל, יהיה זה מומלץ לגלוש במקומות שקרובים למסלעה שייתנו קצת עומק שדה ותוכן לתמונה. כשגולשים בים פתוח אין יותר מידי משחקים (למעט אופק כחול או שקיעה אדומה) לא כל שכן תמונת גלישה בים פתוח יכולה להיות מעניינת כאשר יש ספינה גדולה או יאכטה שעוברת ברקע.... וזה כבר עניין של מזל.
כיוון הגל והגלישה
ימין או שמאל? תלוי במקום שבו עומד הצלם. אם הצלם עומד בקו ישר אליכם אתם יכולים לגלוש לשני הכיוונים ולהיות בטוחים שביצוע האופדליפ או האיריאל נקלט בעדשתו. יוצא דופן במקרה זה הוא שאם קדחתם צינור אז ברוב המקרים שבירת הגל תכסה אתכם ולא יראו אתכם בתוכו. הכיוון הטוב ביותר הוא לגלוש בזווית אל עבר כיוונו של הצלם.
במצב זה אתם לא תוסתרו בגלל שבירת הגל וגם אם תהיו בתוך צינור עדיין יראו את פניכם מחייכות בהנאה. השתדלו שלא לגלוש לכיוון ההפוך ממיקומו של הצלם כי אז שבירת הגל והקצף תסתיר את תנועתכם וחבל. (המלצה זו היא לצילום מן החוף וגם מתוך הים)
ביגוד צבעוני
תמונה יפה וצבעונית של גלישה אינה תלויה רק בנוף ובגווני הים אלא גם בצבעים שאתם לובשים לגופכם. שורט ולייקרה בצבעים בוהקים ובהירים יכולים לשדרג את התמונה שלכם בכמה רמות ולהקנות לביצוע שלכם מימד מקצועני ומיוחד.
בעונת החורף, מרבית הגולשים לבושים בחליפת גלישה כהה (לרוב שחורה), במצב זה כל הגולשים נראים אותו הדבר והגולש הממוצע נבלע בתמונה אפרורית של יום סגריר. בכדי להוסיף צבע לתמונת הגלישה שלכם רכשו לעצמכם חליפה צבעונית בגוונים בוהקים ובמידה ויש ברשותכם חליפה שחורה אז לבשו מעליה לייקרה צבעונית ובולטת.
גלשן צבעוני
לרשימת הצבעים שבונים את תמונת הגלישה שלכם נכנס גם הגלשן. מרבית הגלשנים הם לבנים עם לוגו של שייפר או סטיקר של חברה מפורסמת... וזה לא מספיק (אלא אם כן הם ספונסרים שלכם). לגלשן יש חלק נכבד בתמונה הכוללת והוא יכול להוסיף הרבה יותר עניין אם הוא צבוע בגוונים מיוחדים או שעליו ציור מקורי. אלו המעיזים לחרוג מהנוהג המקובל של גלשן לבן מרוויחים עוד צבע, עניין ותוכן בתמונה.
ביצועים ותרגילים חזקים
זהו לא סוד שצלמים מחפשים את הגולש הכי טוב במים שיכול לסגור להם את הפינה ולמסגר להם את התמונה. הגולשים שמעיזים לעשות ביצועים רדיקליים וחזקים הם אלו שברוב הפעמים מככבים בגלריות ובמגזינים. הביצועים של ה"פאוור סרף" כגון חיתוכים וקאטים חזקים עם ספריי או "ניו-סקול" שמתבטא באיריאלים גבוהים עם תפיסת צידי הגלשן הם מתכון בטוח לתמונה עוצמתית, אבל... בשביל תמונת גלישה איכותית אתם לא חייבים להיות קלי סלייטרים.
מן הסתם אתם צריכים לדעת לגלוש, אבל גם אם אתם לא תותחים בתחום אתם תמיד יכולים לנסות, להתאמן ובמידה מסוימת גם לדגמן. זאת אומרת שתנועת הגוף שלכם צריכה להיות תמיד בזרימה: ידיים פרושות לצדדים, השקעת כוח ברגל האחורית, מבט ממוקד ונחוש, עמידה יציבה על הגלשן ותנועת רגליים נכונה הם שיביאו אתכם לתוצאה הרצויה של פוטו-אופ איכותי. תנסו לבצע תרגיל חזק, תקפצו באיריאל גבוה באוויר וגם אם לא תסיימו אותו עדיין קיימת האפשרות שבמהלך התנועה נתפסתם בתמונה נדירה.
לגלוש עם חיוך ולשדר עוצמה
המצלמה אינה קולטת רק את הרגעים הפיזיים והמוחשיים אלא יש בה את הכוח גם להעביר מסרים רגשיים. כשאתם גולשים אתם צריכים להקרין ביטחון! אם תגלשו בפחד או בעצבנות הביצועים יהיו רפים ויראו את התחושה על פניכם. ככלל, הגלישה אמורה להיות פאן ומהנה עם חיוך תמידי על הפנים אך יחד עם זאת, בעת הביצועים החזקים עליכם להקרין נחישות ומבטים ממוקדים שרק יעצימו את כוחה של התמונה הסופית.
צילום גלישה הוא נושא מורכב עד מאוד התלוי במשתנים רבים. הדברים שנכתבו לעיל יכולים לסייע לכם בהבנה בסיסית של הפרטים אותם הצלם מחפש ושישפרו את תמונות הגלישה שלכם. התאורה מוכנה, הרקע הכחול מאחוריכם, הצלם מכוון את עדשת הטלפוקוס לכיוונכם וכל שנותר לכם הוא לדגמן גלישה בסטודיו הצילום הגדול ביותר בעולם: )... בהצלחה!

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday