
התחממות כדור הארץ משפיעה על גובה הגלים - נקודה. (למחשבה)
מי היה מאמין שדווקא בגן העדן של הגולשים, הוואי, חוקרים יגלו שריכוז הפחמן הדו חמצני באטמוספרה עבר את רף 400 החלקיקים למיליון מולקולות שנישאות באוויר – שיא של 3 מיליון שנים! זיהום האוויר, וריכוז גזי החממה מקורו בפליטה של מפעלי תעשייה, כלי רכב ושאר מוצרים שמופקים מחומרי גלם רעילים כגון נפט ופחם. יחד עם מגוון הסכנות שיש בכך לאנושות כגון בצורות, מחסור במים, ומגפות, ההשפעה הסביבתית תפגע גם בגובהם של הגלים ותדירותם ברחבי העולם דבר שיתבטא בעליית מפלס פני הים והצפות באזורי החוף.
אל תטעו לחשוב שאם מפלס פני הים יעלה זה אומר שיהיו יותר גלים. ההפך הוא הנכון. ככל שהקרחונים נמסים ומפלס הים עולה כך המרחק מפני הים לקרקעית המים גובהה. לא מדובר על גלי צונאמי אדירים שישטפו את החופים כי אם עלייה הדרגתית שתציף אט-אט שטחים נרחבים בחוף ויעלימו תחת גלי הים שוניות אלמוגים ואיים אקזוטיים מבודדים (האיים המלדיבים הוא אחד מהם).
קבוצת חוקרים מהמכון הימי בארה"ב (CSIRO) הגיעו למסקנה במחקריהם כי השינוי האקלימי ישפיע באופן ניכר על גובהם של הגלים באזור החופים בכל רחבי העולם. ההדמיה שליוותה את מחקריהם הניבה תוצאות מעניינות שגורסות כי גובהם של הגלים יפחת ב-25% ברחבי הימים והאוקיאנוסים אך יעלה באופן משמעותי בכ-7% באוקיאנוסים הדרומיים () הווי אומר בקרבה לקוטב הדרומי. מחקריהם מסתמכים על -20% מהחופים ברחבי העולם שהן רצועות חוליות: רק 10% מרצועות חוף אלו מתרחבות בשעה ש-70% מהם נסוגים בקצב מואץ, 20% הנותרים נשארים פחות או יותר יציבים.
לגלים יש תפקיד חשוב בהסעת החולות ובניית סביבה חופית ועל כן שינויים אפשריים בים ובגלים על שטח פני הים יכולים להשפיע באופן מובהק על תוואי החופים (מוכר לכם? חופי אשקלון, הרצליה ונתניה). "עם ההתחממות הגלובלית עדיין קשה לחזות אלו שינויים יחולו על רצועות החוף ומה יהיה גובהם של הגלים בכל מדינה השוכנת בקרבה לים אך התחזיות והסימולציות אינן מצביעות על עתיד ורוד" אומר ראש צוות המחקר (CSIRO) מארק האמר.
בזמן שאנו מתוודעים לתחזיות האפוקליפטיות נערך כינוס דחוף של ארגוני גלישה וים שונים מרחבי העולם בביאריץ, צרפת. ה-Global wave confrence GWC מורכב מארגוני גלישה גדולים (מקורם באנגליה, פורטוגל, מקסיקו, ארה"ב, אוסטרליה ניו זילנד ועוד), במהלכה הם דנים באפשרויות העומדות בפני הגולשים כיצד לאחד כוחות בכדי לשמור על הגלים שכן בשנים האחרונות כבר היו מקרים רבים של חופי גלישה שנעלמו ואינם קיימים עוד עקב השינויים האקלימיים.
ישנם שלושה סוגים שונים של איומים שיכולים להביא לדרדור חופי הגלישה והסגת גובה הגלים: זיהום, דליפת שמנים ונפט, בנייה לאורך החופים ובתוך הים וכמובן התחממות גלובלית שמביא לעליית מפלס פני הים. האתגר שעומד לפני כל הארגונים הגדולים שמייצגים את הגולשים בעולם הוא להדגיש את הצורך בכך שהגלים יישארו נגישים לקהל רחב של העוסקים בענף, שלו, תמורות חברתיות וסביבתיות גדולות עד מאוד. ארגונים אלו מקווים ליצור עמדה מגובשת ואחידה שאיתה הם יוכלו להתריע בפני מחדלים סביבתיים, למנוע בנייה שרירותית בחופים ובים, להתריע בפני רשויות ומדינות ואף להפגין או לקחת יוזמה ולפעול.
לקחת יוזמה גם אנחנו יכולים. כל אחד בדרכו יכול לשמור על הסביבה, על הים ועל הטבע. תמעיטו בשימוש במוצרי חשמל, הפסיקו להשתמש בפלסטיק ובשקיות ניילון, סעו באופנים או לכו ברגל, השתמשו בתחבורה ציבורית ועוד כהנה וכהנה של דברים. הגלים הם של כולם, ועבורנו הם חלק בלתי נפרד מחיינו. הגיע הזמן לפעול עכשיו לפני שייגמר.
נכתב כחומר למחשבה ועשייה ע"י יואב נקש

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday