
במחקר: מהי תופעת גלי הענק שמתחת לפני הים?
אם תנסו לדמיין גל מאסיבי שנע בכיוון החוף עד אשר הוא נשבר על החול זה לא יהיה דבר שמצריך הרבה קושי רב כי אנו מבחינים בזה מידי יום. אבל תנסו לתאר לעצמכם את אותה תופעה של גל נשבר כשהיא מתקיימת מתחת לפני הים.. ובכן, זה כבר סיפור אחר. זהו בדיוק הנושא שהארפר סימונס (Harper Simmons), פרופסור לאוקיינוגרפיה באוניברסיטת אלסקה פיירבנקס, לומד כבר מאז 2007 - תופעת הגלים הענקיים שמתחת לפני הים (Internal Waves).
אלו הם לא גלי רוח. כך נראים גלים פנימיים (Internal Waves) במבט מעל פני הים.
על הגלים האלו אי אפשר לגלוש (לפחות לא בני האדם... אולי דגים) ואת הסימנים שמצביעים על קיומם כמעט ואף פעם לא ניתן לראות מעל פני הים. תופעת זרמי הענק שנקראת internal waves (גלים פנימיים) אשר נעים מתחת לפני הים היא התזה של פרופסור הארפר ונושא למחקר של עשרות חוקרים נוספים באוניבריסטאות ברחבי ארה"ב והעולם. המחקר של הארפר מתבסס על לימודי מעקב שערך בדרום הים הסיני (מיצר Luzon שבין טאיוואן לפיליפינים).
"גלים אלו נעים בקצב של 3 שניות למטר, זאת בזמן שגל על פני הים נע בקצב כפול של 10-20 מזה; כך שמדובר בגלים מאסיביים ביותר", אומר הארפר. "גלים אלו מכילים אנרגיה עצומה אבל מתגלגלים ומתנהלים באיטיות רבה למה שאנו רגילים לראות על שטח פני הים. גלים פנימיים אלו דורשים ריבוד של שכבות מים המבוססות על דברים כגון מליחות וטמפרטורה. בשילוב עם משתנים אלו ושינויים בגאות נוצרים גלי ענק שנעים 'ונשברים' במרחבי האוקיאנוס.", מסביר הפרופסור.
בווידיאו האילוסטרטיבי ניתן לראות את הדחיסות של השכבות נעים קדימה ואחורה עם זרמי הגאות אשר יוצרים גלי ענק פנימיים (הגלים מתחת לפני הים מופיעים באדום וכשמתסכלים מעל פני הם צבעם הוא לבן).
החשיבות שבמחקר ובהבנה של הגורמים המורכבים שיש באוקיאנוס מאפשרים לפרופסור סימונס לעקוב אחר החומרים המזינים (או המזיקים) שנעים מתחת לפני הים וכיצד הם משפיעים על המערכת האקלוגית. אז בזמן שאנו הגולשים רואים בגלי הים כביטוי פיזי לאנרגיה של הטבע, מתחת לפני הים אותה התופעה מעניקה חיים לכל מה ששוחה בים ובמובן מסויים גם לכל מי שגולש מעליו.

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday