תורידו ווליום: מדוע לא צריך להסתמך רק על נפח הגלשן?

מאת יואב נקש מרץ 12, 2021

בימים ההם כשהעולם היה הרבה יותר פשוט, היו מידות הגלשנים נקבעים על פי שלושה פרמנטרים עיקריים: גובה, רוחב ועובי (בשיטה המטרית או האימפריאלית). עם חלוף השנים החלו גם למדוד את הרוקר, הצ'אנלים, הקונקייב ובעשור האחרון ובמיוחד מאז כניסתם של גלשני הסאפ לעולם הגלישה נעשה שימוש שכיח במידת הווליום, כלומר הנפח, שאותו מודדים בליטרים. אז מהו הווליום והאם הוא באמת הדבר החשוב ביותר לציפה?

מידת הנפח היתה שגורה יותר בקרב יצרני גלשני הרוח ועם השנים וכניסת הסאפים היא הוטמעה גם בענף גלשני הגלים. נפח הוא החלל התלת מימדי שתוחם את גבולות הגלשן שכאמור נאמד בליטרים. הנוסחה קלה מאוד להסבר: אם תשקעו עצם כלשהו (גלשן) בנפח של 30 ליטרים במים הוא יתפוס מקום באותו מאגר מים בנפח של 30 ליטרים. עם הטכנולוגיה של המילניום הנוכחי כבר לא צריך להשקיע את הגלשן במים אלא מספיק תכנות של מחשב בכדי לייצר גלשן במידת ליטרים מבוקשת.

יצרני הגלשנים מספקים תרשים סטטיסטי בטבלה שעל פיה ניתן להתאים את משקלו של הגולש ויכולותיו לנפח הגלשן (לחצו על התמונה להגדלה).

תורידו את הווליום

בעיני רבים השימוש במידת הנפח הוא תרגיל שיווקי למכירה קלה יותר של גלשנים באינטרנט. כך הלקוח לא צריך לשבור את ראשו עם מספר מידות שונות ויכול להתמקד רק במידה אחת שאותה הוא מתאים למשקלו. מעבר לכך כל שנותא לו הוא למקד את הרכישה שלו בעיצוב הגלשן הרצוי והגובה שבו הוא חפץ. השימוש במידת הנפח נתפס ככוללני מידי וכזה שמתמקד רק בכושר הציפה של הגלשן שעוזר במידה רבה לחתירה אבל לא בהכרח לביצועים של הגלשן בעת הרכיבה על הגל. שייפרים ידועים מסבירים שהתפיסה של גולשים מוטעית ברגע שהם מייחסים יתר חשיבות לווליום ולא למידות אחרות כשבסופו של דבר זה פוגע ביכולות שלהם וברמת הגלישה שלהם.

ההסבר לכך הוא שהגלשן אינו חייב לצוף מעל המים כמו שהוא צריך להיות בעל מסה שהתחתית שלה שקועה במים - כך, בתנועתו של הגלשן על פני המים יש לו יותר יציבות. ובמילים אחרות: גלשן שמנופח כמו בלון ינתר ויקפץ מעל המים, בעוד שגלשן שתחתיתו / בסיסו שקוע במים יהיה נעוץ יותר חזק ויאפשר תנועה מהודקת יותר על פני הגל. רוקרים (צידי הגלשן) הם חשובים לזרימה של המים סביב הגלשן ותורמים רבות לציפה, קונקייב בתחתית הגלשן גורם לעילוי ברגע שצוברים קצת מהירות ולכן הנפח / העובי אינו בהכרגח הפרמטר העיקרי לציפה שעליו צריך להסתמך.

כשאנו ניגשים לקניית גלשן אל לנו להסתמך רק על שיטת מדידה אחת. זה לא אומר שלא צריך להתייחס לנפח אבל צריך לשקלל אותו בין כל שאר הפרמטרים שיש לגלשן: גובה, רוחב, עובי, רוקר, ריילים, חרטום, זנב וחרבות. ההתאמה המיטבית מתרחשת באופן הדרגתי ועם רכישת הניסיון והשימוש בגלשנים שונים. וככלל, גלשן כדאי לרכוש בחנות כשאתם אוחזים בו ובוחנים אותו מקרוב ולא בחנות און-ליין על סמך מידות יבשות.

שתף בפייסבוק שתף בטוויטר הוסף תגובה
יואב נקש

עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday

מגזין +

ינואר 01, 1970

הפיד של צלם ים

יודעים משהו שאנחנו לא?

יש לכם ידיעה מרעישה? אירוע חדשותי מעניין ו/או בלעדי? ראיתם דולפין? תפסתם גל ענק? הייתם עדים למפגע סביבתי? אירוע חברתי? סיפור? קישור? תמונה? סרטון? יש חדש בעולם הים ואנו לא מודעים אליו? שתפו אותנו בכל דבר ונשתף עם העולם.

מלאו את הפרטים בטופס הבא ושלחו אלינו (כוכביות - שדות מילוי חובה)









צור קשר

אתר צלם ים מאמין בקשר אישי וישיר עם כל אדם שבנפשו נושבת רוח ים - נשים וגברים כאחד. אנא מלאו את הטופס הבא במלואו ופרטו את מטרת פנייתכם. צוות צלם ים משקיע תשומת לב רבה לפנייתכם ויעשה את המרב בכדי להשיב לכם בהקדם.




צלם ים