
זרמי סחף ובורות: איך להכנס לים ולצאת בשלום
לצערנו הרב בעונת הקיץ הנוכחית החדשות נפתחות כמעט מידי בוקר במקרים של טביעות בים ואין אלו אמורות להיות גזירות גורל! כידוע, מרבית הטביעות מתרחשות בחופים שאינם מוכרזים או ללא השגחת מציל. נכון, זה בהחלט לא אחראי לטבול בחוף לא מורשה, אבל הדבר לא חייב להסתיים באופן כה טראגי ואף ניתן למנוע את זה. עם ידע מקדים והבנה בסיסית של הזרמים ניתן לשמור על החיים גם אם נסחפים.
מהם זרמי סחף?
המושג העיקרי שחשוב להבין כאן נקרא Rip current וניתן לתרגמו כ-'זרם סחף' או 'זרם פריצה'. על מנת להבין מהו זרם זה, נחשוב על גלים הנעים ממים עמוקים לתחום המים הרדודים של החוף עד אשר שם הם נשברים. היות ושבירת הגלים אינה סימטרית, באזורים מסוימים של החוף תהיה הצטברות גדולה יותר של מים יחסית לאזורים אחרים. מים עודפים אלו יחזרו במסלול מעגלי המנקז אותם פנימה אל הים - זהו זרם הסחף.
באיור הבא ניתן לראות את תנועת הגלים אל החוף ואת הסירקולציה הנוצרת כתוצאה מעודף המים. זרמי הסחף נמצאים בין שבירות הגלים והם אלו שסוחפים את הרוחצים פנימה ואל עומק הים.
באיור הבא ניתן לראות מצב שבו מתקיימים מספר זרמי סחף באותו חוף. מהתרשים עולה בבירור שבאזור שבו אין שבירות גלים, זרמי הסחף לא קיימים.
חוק מציל חיים: אל תתנגדו לזרמי הסחף!
זרמי הסחף מהווים סכנה גדולה למי שאינו יודע לשחות ואף לשחיינים מנוסים. 80% ממקרי הטביעה נגרמים עקב היסחפות עם זרמים אלו פנימה אל הים. מהירות זרם הסחף יכול להיות כמטר לשנייה בים רגוע ובים סוער הוא יכול לסחוף במהירות של 3 מטרים בשנייה! מהירות שתכריע גם שחיין אולימפי. וכאן הגענו לנקודה החשובה ביותר. לא צריך ואף אסור להתנגד לזרמי הסחף! האינסטינקט המידי של אדם שמרגיש שהוא נסחף פנימה אל תוך הים הוא לחזור בחזרה באותה הדרך שבה נכנס - וזו טעות! היות שזרמי הסחף בדרך כלל חזקים מדי, הניסיון הנואש שלרוב מלווה בפאניקה ואיבוד עשתונות רק גורם לאיבוד כוחות, התכווצויות שרירים, נשימה לא סדירה ולבסוף לטביעה.
להרגע ולצאת במסלול המעגלי של הזרם
כאמור לעיל הדבר החשוב ביותר שעליכם לזכור הוא שאין להתנגד לזרמי הסחף. במצב של סחף רצוי לשמור על כוחות, להירגע, להשתדל לצוף ולהחזיק את הראש מעל המים. לים יש מקצב, זרם נכנס וזרם יוצא - תמיד תזכרו את זה. בעת שהזרם יסחוף אתכם פנימה מעבר לקו שבירות הגלים, אז יהיה באפשרותכם 'לחתוך' שמאלה או ימינה, לשחות במקביל לקו החוף, ולחזור במסלול מעגלי עם שבירות הגלים שנעים עם הזרם אל החוף.
אם אתם עדים למקרה של אדם נסחף נהגו בשיקול דעת
אם ראיתם מישהו אחר נסחף יש להזעיק עזרה ממצילים או גולשים, יש לצעוק לאותו אדם מה לעשות, ואם אפשר, לזרוק לו מצוף (אפילו צידנית או פיסת קלקר). במקרים שאין גישה לאותו אדם בגלל תנאי ים סוערים או/ו זרמים חזקים, לא למהר ולקפוץ למים. חלק ניכר ממקרי הטביעה הם של אנשים שקפצו להציל אחרים מבלי להבין את פעולת הזרמים וזאת על אף שהיו בכושר או שחיינים מנוסים. שמרו על קשר עין עם האדם שנמצא במצוקה, הראו לו שאתם מודעים לבעיה ורק אם יש לכם מצוף כלשהו ועברתם קורס בהצלת אדם מטביעה תנסו ליצור מגע.
הבהרה: ישנו מיתוס שזרמי סחף מושכים גם כלפי מטה וזה פשוט לא נכון. זרמים אלו מקבילים לקרקע, ולכן אין חשש להיסחף עמם. התופעה שאליה מתייחסים במשיכה למצולות נקראת מערבולת (Vortex) והיא נפוצה בנחלים נהרות וים עמוק. כמו כן, אין לבלבל את זרמי הסחף עם זרמי גאות - אלו תופעות שונות.
דרכי מניעה: איך מזהים זרמי סחף?
בכדי לזהות את זרמי הסחף דרושה מיומנות רבה וניסיון שנרכש מהיכרות יומיומית עם הים - דבר שמצילים, גולשים וימאים מכירים היטב. ישנם זרמי סחף קבועים לאורכם של מזחים, מעגנים, או רצועות חוף הנכנסת לתוך הים. לדוגמא, בשפך הירקון קיימים זרמי סחף קבועים פחות או יותר הנובעים מהמבנה הטופוגרפי של השפך. בזרמים אלו נעזרים חותרי הקיאק על מנת להיכנס בקלות לעומק. לעומת זאת, בחופים רציפים, זרמי הסחף עשויים לשנות מיקום בהתאם למשטר הגלים ומיקום רכסי החול מתחת למים. במקרים אלו, ניתן להיעזר במספר סימנים על מנת לזהות את זרמי סחף:
א. אזורים בהם אין שבירות גלים - כאמור, הגלים נעים עם הזרם לכיוון החוף בעוד שזרמי הסחף מסיעים את המים בחזרה לים. (החצים האדומים שבתמונה שלעיל מסמנים את אזורי זרמי הסחף).
ב. אזור שבו המים עמוקים יותר יהיה סממן טוב לזרמי סחף. המים עמוקים בגלל שהסעת המים החוצה אל הים חופרת בקרקעית החול.
ג. צבע המים יהיה שונה. במקרים מסויימים, משקפי שמש עם מקטבים (Polarized) המנטרלים סנוור מקלים על זיהוי.
* באופן פרדוקסלי, שלוש נקודות הזיהוי שמצויינות לעיל הם שבעצם הופכות למלכודת דבש עבור מי שאינו מבין בזרמי סחף. אזורים אלו נראים רגועים לטבילה ואטרקטיביים לרוחצים בעוד שזהו המקום המסוכן ביותר לרחוץ בו!
ד. לעתים יופיע קו קצף על המים, לכלוך או אצות הנסחפים לעומק. באופן כללי, זרם הסחף נוטה להיות עכור יותר כתוצאה מחול שמתערבב עם המים הנסחפים פנימה אל עומק הים.
לתשומת ליבכם, ההסבר שמובא בכתבה זו הוא בסיסי ביותר והדרך להבין את הזרמים דורשת ניסיון של שנים. אל תסחפו לחשוב שכעת אתם יודעים את כל התורה כי אין זה אומר שכעת אתם יכולים ללכת ולרחוץ בחוף שאינו מוכרז או/ו בים גלי. הפעילו שיקול דעת בכל החלטה שכזאת מכיוון שהיסחפות עם זרמים היא חוויה מסוכנת וטראומטית מאוד גם עבור שחיינים מנוסים ויש לעשות הכל בכדי להימנע ממנה. לכו לים בשלום וחזרו בשלום רק עם חוויות טובות!