יסודות וטעמים: מהי התרכובת הכימית של מי הים?

מאת יואב נקש יוני 01, 2020

מי הים הם עולם - עולם של טעמים, ריחות ותחושות. עולם שלם שבו סך מרכיביו הם מספר יסודות כימיים שאותם ניתן לספור על כ-10 אצבעות. זה נכון שבעשורים האחרונים נוספו לצערנו עוד תרכובות כימיות רבות ומזהמות אבל בבסיסו, למי הים יש יסודות דומיננטים שמזוהים כמעט בכל דגימה שתלקח ברחבי העולם.

 

מי ים או מי מלח, הם בעצם מים מהאוקיינוסים והימים שמכסים כ- 70 אחוז משטחו של כוכב הלכת שלנו. ההרכב הכימי של מי ים הוא פשוט להסבר שכן מדובר ב- H2O עם כמויות קטנות של יסודות נוספים. בדגימת מי ים במעבדה נגלה שישה יסודות מרכזיים שכאלו: כלוריד (Cl-), נתרן (Na +), סולפט (SO24), מגנזיום (Mg2 +), סידן (Ca2 +), ואשלגן (K +). יסודות אלו מייצגים את התרכובת של 99 אחוז מכלל מלחי הים והריכוז בדגימות עשוי להשתנות בהתאם למקום שממנו נלקחו. מי ים מכילים גם חומרים ומרכיבים אחרים במינונים זעירים כגון: בורון, ברומיד, פלואוריד, פחמן אורגני וסטרונציום. חלק מהחומרים המומסים שנמצאים בקנה מידה קטן עוד יותר הם: חנקן אורגני וזרחן אורגני.

רמות המליחות

כשחושבים על מי ים אפשר כמעט להרגיש את הטעם המלוח בפה. במרחבי הים והאוקיינוסים בעולם יש בממוצע רמת מליחות של 3.5 אחוזים בלבד, כלומר 35 גרם מלחים מומסים בליטר אחד של מים. רמת המליחות הזו יציבה יחסית בכל מקום בעולם אך עם זאת באזור הצפון-האטלנטי, האוקיאנוס האטלנטי, ההודי ודרום האוקיאנוס השקט, מי הים מלוחים מהממוצע ועומדים על 3.6 אחוזים. מצידו השני של הספקטרום, אזורי האוקיאנוס סביב אנטארקטיקה, האוקיאנוס הארקטי, דרום מזרח אסיה והחוף המערבי של צפון ומרכז אמריקה רמת המליחות נמוכה מהממוצע ועומדת על 3.4 אחוזים.

גם אם מדובר בהבדל של אחוז בודד לכאן או לכאן, דבר לא משנה את העובדה שמי הים מלוחים. כדי לשים את הדברים בפרספקטיבה הרצויה נשווה את מי הים לאגני מים מתוקים כגון נהרות ואגמים שבהם יש בממוצע פחות מ- 0.5 אחוז מלח בלבד. ובמימד הקרוב ביותר אלינו בישראל, ים המלח הוא המלוח ביותר על פני כוכב הלכת שלנו עם מליחות של כ- 33.7 אחוז! כמעט פי עשרה מרמת המליחות שבאוקיינוסים. משתנים כמו מיקום ועומק הדגימה, משקעים, קרבה לפתחי נהרות, קרחונים והבדלים בטמפרטורה עשויים לשנות ולהשפיע על דגימות רמות המליחות של מי הים.

צפיפות מי הים

מי ים צפופים יותר מאשר מים טהורים מכיוון שהמלחים מגדילים את המסה. כתוצאה מכך גם כושר הציפה בים רבה יותר. מי האוקיאנוסים קופאים בסביבות (מינוס) 2 -°  וצמיגותם -  כלומר עמידותם הפנימית בפני זרימה - גבוהה גם היא מזו של מים מתוקים. רמת החומציות הממוצעת (ה- pH) של מי הים נעה בדרך כלל בין 7.5 ל-8.4, דבר שהופך את ערכו לריכוז בסיסי. עם זאת, ההשפעה השלילית של שינויי אקלים והתחממות כדור הארץ, גורמים לאוקיינוסים להיות חומציים יותר וכתוצאה מכך, מביאים למותם של שוניות האלמוגים לדגמא.

ההרכב הכימי של מי הים

לסיכום, ומכיוון שמי ים הם תמיסה של מלחים במים - H2O - קשה יהיה באמת לפרט נוסחה כימית ספציפית אך הרכב היסודות שלה הוא פחות או יותר כדלקמן: חמצן: 86%, מימן: 11%, כלור 2%, נתרן: 1%, מגנזיום: 1%, גופרית: 0.1%, סידן: 0.04%, אשלגן: 0.04%, ברום: 0.007%, פחמן: 0.003%.

שתף בפייסבוק שתף בטוויטר הוסף תגובה
יואב נקש

עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday

מגזין +

ינואר 01, 1970

הפיד של צלם ים

יודעים משהו שאנחנו לא?

יש לכם ידיעה מרעישה? אירוע חדשותי מעניין ו/או בלעדי? ראיתם דולפין? תפסתם גל ענק? הייתם עדים למפגע סביבתי? אירוע חברתי? סיפור? קישור? תמונה? סרטון? יש חדש בעולם הים ואנו לא מודעים אליו? שתפו אותנו בכל דבר ונשתף עם העולם.

מלאו את הפרטים בטופס הבא ושלחו אלינו (כוכביות - שדות מילוי חובה)









צור קשר

אתר צלם ים מאמין בקשר אישי וישיר עם כל אדם שבנפשו נושבת רוח ים - נשים וגברים כאחד. אנא מלאו את הטופס הבא במלואו ופרטו את מטרת פנייתכם. צוות צלם ים משקיע תשומת לב רבה לפנייתכם ויעשה את המרב בכדי להשיב לכם בהקדם.




צלם ים