מהי תופעת החמצת מי הים ומדוע זה צריך להדאיג אותנו?

מאת יואב נקש אפריל 08, 2015

החמצת מי הים (Ocean Acidification) היא תופעה כימית שנגרמת כתוצאה מזיהום האוויר אשר הופכת את הים לחומצי. במקרה זה, הים שלנו לא יכול ללעוס מסטיק אורביט בכדי להוריד את רמת החומציות במים, ולמעשה "המסטיק" שאמור להוריד את רמת ה-PH במי האוקיאנוסים לא נלעס היטב במוחם של בני האדם שדואגים להנציח את הבעיה ולהחמירה עוד יותר בכל שנה שחולפת. כיצד נגרמת החמצת מי הים, במי היא פוגעת ואיזה "מסטיק" עלינו ללעוס בשביל להפיג אותה? בכתבה הבאה

האקלים בעולמנו משתנה ובכל שינוי שכזה גם הרכב מי הים והאוקיאנוסים משתנה - זיהום האוויר וגזי החממה ממשיכים את מסעם אל מתחת לפני הים ומשנים את ההרכב הכימי שגורם לפגיעה באיזון האקולוגי השברירי. כרבע (עד שליש) מגזי החממה שנפלטים לאטמוספירה נספגים אל תוך מי הים והאוקיאנוסים, משנים את הכימיה הבסיסית ופוגעת בחי ובצומח שמתחת לפני הים ובמקורות האוכל והפרנסה של מליארדי החיים על פני האדמה. למעשה, השמירה על כך שרמת החומציות באוקינוסים לא תקצין, נחשבת לאחת מתשעת הנושאים החשובים ביותר שנדרשים בטיפול שכן חריגה והחרפה של רמת החומציות עלולה לסכן את קיום האנושות.

השוניות הן הרגישות ביותר להשפעת רמת החומציות במים. ככל שטמפ' המים עולה (אפקט החממה והתחממות גלובלית) כך גם עולה רמת הפחמן החומצתי במים שמביא להרס שוניות האלמוגים

המקור לחומציות הים הוא בתיעוש הרב של האדם. כמות אדירה של פחמן דו חמצני (CO2) שנפלט לאוויר העולם מוצא את דרכו אל הים שמכסה כ-70% משטחו של הכדור. כשגז זה נטמע בתוך מי הים הוא גורם לתופעות לוואי שמתסיסות את המים והופכות את הרכבו לחמצה פחמתית. בעקבות כך גודלת רמת החומציות (ירידה ב-PH) ונפגעת המערכת האקולוגית שמתחת לפני הים: ייצור המזון, תוחלת חיי רכיכות, פגיעה בדגה, במעטפת הכונכיות ובמיוחד נפגעת יכולת בנייתן של שוניות האלמוגים (השוניות והריפים מהווים חלק חשוב במערכת האקולוגית הפורה של הים כמו גם בעיצובם גלים מושלמים לגלישה).

כמות הפחמן הדו חמצני המומסת במי האוקיינוסים גדולה בערך פי 50 מאשר הכמות שנמצאת באטמוספירה. יחד עם הזיהום התעשייתי של העשורים האחרונים חלה החמרה ברמת החומציות של הים -  CO2 רב נספג בתוך מי הים והוריד את רמת החומציות מ-8.2 ל-8.1. על אף שנדמה כי מדובר בהבדל של נקודה עשרונית אחת, למעשה המשמעות היא שחלה עליה של 30% ברמת החומציות והשפעתה כבר נותנת אותותיה על החי מתחת לפני הים.

החמצת האוקיאנוסים (Ocean Acidification) בהסבר של שתי דקות

הדרך היחידה להתמודד עם השינוי ההרכבי-כימי של מי הים והפחתת רמת החומציות היא לא בלעיסת מסטיק אלא בהפחתת הייצור התעשייתי ופליטת גזי החממה לאטמוספירה. כבר למדנו להבין שהבעיה הסביבתית חוזרת אלינו כמו בומרנג, היישר אל אורח חיינו וצלחת האוכל שלנו. במוקדם או במאוחר נצטרך לתת את הדין לאקלים אז עדיף לנסות ולשנות עכשיו כי הים זה החיים.

שתף בפייסבוק שתף בטוויטר הוסף תגובה
יואב נקש

עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday

ווידאו

ינואר 01, 1970

הפיד של צלם ים

יודעים משהו שאנחנו לא?

יש לכם ידיעה מרעישה? אירוע חדשותי מעניין ו/או בלעדי? ראיתם דולפין? תפסתם גל ענק? הייתם עדים למפגע סביבתי? אירוע חברתי? סיפור? קישור? תמונה? סרטון? יש חדש בעולם הים ואנו לא מודעים אליו? שתפו אותנו בכל דבר ונשתף עם העולם.

מלאו את הפרטים בטופס הבא ושלחו אלינו (כוכביות - שדות מילוי חובה)









צור קשר

אתר צלם ים מאמין בקשר אישי וישיר עם כל אדם שבנפשו נושבת רוח ים - נשים וגברים כאחד. אנא מלאו את הטופס הבא במלואו ופרטו את מטרת פנייתכם. צוות צלם ים משקיע תשומת לב רבה לפנייתכם ויעשה את המרב בכדי להשיב לכם בהקדם.




צלם ים