מגזין +
מגזין +סביבה ← תנו לחיות, חיות: מדוע קטל של כרישים לא ימנע תקיפתם של גולשים?

תנו לחיות, חיות: מדוע קטל של כרישים לא ימנע תקיפתם של גולשים?

מאת יואב נקש מרץ 03, 2017

תגובתו השנויה במחלוקת של קלי סלייטר כי הוא תומך בקטל מבוקר של כרישים בעקבות התקיפה הקטלנית שארעה לאחרונה בריוניון, הובילה לביקורות הקוטלות את דבריו לצד תגובות תמיכה שנעצו שיניים חדות לא פחות מזה של "הטורף האכזר". אנו בצלם ים מתנגדים באופן נחרץ להרג של כל חי בעולם הגדול ובפרט של טורפים מהעולם הכחול אשר כל פשעם הוא היצר הטבעי שבהתנהגותם. מסטיססטיקות ועובדות יבשות ועד לרגש אחריות אנושי ומוסרי, בכתבה הבאה אנסה להסביר מדוע קטל כרישים אינו הפתרון ואיך ניתן להגן על החיים, גם של הגולשים וגם של הכרישים.

בסקר שערכנו באתר הוספנו טוויסט לשאלה "האם אתם בעד או נגד קטל כרישים?". בתחום האפור שבין השחור ללבן הוספנו "צבע אדום" עם האופציה המרוככת ל"קטל מבוקר של כריש שורי בריוניון". התוצאה הייתה מעניינת ביותר. להפתעתנו הרבה גילינו שמרבית האנשים / הגולשים שהצביעו בסקר תומכים בהרג. גם אם לא מדובר בתמיכה בסדר גודל קולוסיאלי של ג'נוסייד, ישנם כאלו שעדיין תומכים בהרג של חיה שלא עשתה להם שום דבר באופן אישי וביעד מרוחק שבו לא היו מעולם ובספק אם אי פעם יגיעו לשם.

סקרין שוט של תוצאות הסקר (נכון ל-02 במרץ). עם קריאתן חלפו בראשנו השאלות הבאות: כיצד היו נראות התוצאות לפני שקלי סלייטר כתב את דעתו או שלחילופין היה מגיב אחרת ומתנגד לקטל? כמה השפעה הייתה לתגובתו על הלך הרוח והדעה שגיבשו המצביעים בסקר?

ישנם כאלו שעדיין תומכים בהרג של חיה שלא עשתה להם שום דבר באופן אישי וביעד מרוחק שבו לא היו מעולם ובספק אם אי פעם יגיעו לשם.

מהו "קטל מבוקר" של כרישים?

כשמדברים על קטל כרישים (Shark Cull) הכוונה למדיניות ממשלתית שמטרתה ללכוד ולהרוג כרישים באזורי החוף במטרה לצמצם את מספר הטורפים בחופים ציבוריים ולמנוע התקפות על שחיינים וגולשים. מדיניות זו היא למעשה כניעה לפחד. אקט כוחני והרסני שלא בהכרח יכול להביא לפתרון ממשי של הבעיה. כרישים חיים בעולם כבר 450 מיליון שנה, וכיום ישנם כ-480 מינים כשרק שלושה מתוכם הם אלו ש"עושים בעיות" לאנשים: כריש שורי, כריש טיגריסי והכריש הלבן.

מדוע קטל כרישים הוא מיותר ואינו יעיל? בסרט הדוקומנטרי שלעיל מבית היוצר של ארגון "Sea shepard" מובא סיפור מדיניות קטל הכרישים במערב אוסטרליה ועל המחאה שקמה כנגד ההחלטה בשנת 2014. בסרט מופיעות סיבות רבות להתנגדות שבקטל ולהלן עיקר הדברים:

  • מצופי פתיון הנקראים "Drum Lines" קטלו יותר כרישים משניתן לשער ועדיין זה לא הפחית את הממוצע השנתי של תקיפות בני האדם שנותר כמות שהיה כבר שנים רבות.
  • כרישים הן חיות מוגנות שאוכלוסייתן דווקא מצטמצמת וכרישים רבים שנקטלים אינם שייכים כלל לאחד משלוש מיני הכרישים המאיימים (שור, טיגריס ועמלץ).
  • קטל כרישים הוא עסק יקר שדורש משאבים כלכליים גדולים והתחום פרוץ ביותר גם מבחינת המכסה המותרת. גם כיום יש קטל רב שאינו מדווח. סירות דייג אינן מעלות את הכרישים לסירתם אלא כורתות את הסנפיר של הכרישים (ששוויין בשוק השחור האסייאתי הון עתק) וזורקות אותם למותם בחזרה לים.
  • קטל כרישים יכול להביא לשינוי מרקם ביולוגי באזורי מחייה שונים בעולם. ההיסטוריה מלמדת שכל התערבות של בני האדם בסדרי עולם רק מזעזעת ומזיקה. אין לדעת מה יהיו ההשלכות של הריגת מין אחד של כריש. האם יקום מין אחר יותר אכזר או כל יצור אחר שלא יהרוג אנשים אלא יקטול חיי דגה אחרים.

פחד מעוות מציאות

כן, אין כל ספק שאנו רוצים לגלוש בים בשקט ובשלווה ואף זכאים לכך. אנו כואבים על כל אדם שחייו נקטפים בעקבות תקיפת כריש ובאופן טבעי גם מפתחים פחדים, אבל אין זה אומר שאנו צריכים לנהוג באיבוד עשתונות ולחפש "פתרון סופי" לבעיה שאינה בהכרח קיימת. הבעיה אינה בכרישים אלא בקונספציה המוטעית של בני האדם ובשכרון הכוח שמעוור את עיניהם ומערפל את הגיון מחשבתם.

לפראנויה הזו אין הגיון וגם לא בסיס עובדתי. הדעה חייבת להיות מושכלת ואין מקום לדמוניזציה במקום שבו מתחולל מחול שדים

הגורמים לריבוי התקיפות ולתגובות הלוחמניות מקורן בפאק מובנה באנושות. השפעתם של השינויים האקלימיים על המרקם הביולוגי והאקולוגי בים, אוכלוסיית הגולשים ששילשה את מספרה בעשורים האחרונים וכמובן איך אפשר שלא להכנס ללחץ כשהתקשורת עושה מכל כריש דאע"ש. כאילו ויש להם איזושהי אידיאולוגיה דתית שמנחה אותם לתת ביס לגולשים. אנשים נכנסים לפאניקה ומאבדים פרופורציות של מוסר ובהרף עין הופכים לדיינים שחורצים גורלות מתוקף "סמכותם האלוהית".

בין אם הוא גולש או שחיין, אפשר להבין את הפוביה שמושרשת בכל אדם מהטורף שאורב בין גלי הים. אבל לפראנויה הזו אין הגיון וגם לא בסיס עובדתי. הדעה חייבת להיות מושכלת ואין מקום לדמוניזציה במקום שבו מתחולל מחול שדים. לאדם הממוצע יש יותר סיכוי למצוא את מותו מנפילת אגוז קוקוס על ראשו או למצוא את מותו בהחלקה במקלחת. מקרי המוות מתקיפות כרישים בכל רחבי העולם מסתכמים בכ-10 מקרים מצערים, בעוד שמידי שנה מתים כ-725,000 איש מעקיצות יתושים. למעשה וב-50 השנים האחרונות אין כל שינוי סטטיסטי בתקיפות הכרישים ועל פי דו"ח עדכני של ה-ISAF, בשנת 2016 אף חלה ירידה במספר התקיפות הקטלניות. לפניכם עוד כמה סטטיסטיקות שיכניסו פרופורציות לראשכם:

  • ממוצע תקיפות הכרישים ברחבי העולם מתסכם ב -65 ואילו פחות מחמישה מקרים מתוכם מסתיימים באורח קטלני.
  • מנתוני מסמך תקיפות הכרישים הבינלאומי ISAF, במהלך 500 השנים האחרונות היו רק 464 תקיפות קטלניות בכל רחבי העולם.
  • בעשור האחרון ארעו רק 200 תקיפות ברחבי העולם כש-41 מתוכם בארה"ב והוואי, 60 באוסטרליה והיתר בשאר מדינות ואיי העולם. מעולם לא הייתה תקיפה במי הים התיכון, למעט מקרה לא מאומת בשנות ה-50' מול חופי תל אביב.
  • הסיכויים למות מעכבישים, נחשים, היפופטמים, צבאים, פרות, דבורים, יתושים ונמלים גבוהים פי חמישה מכרישים.
  • על כל אדם אחד שאי פעם מצא את מותו מתקיפת כריש, כ-25 מיליון כרישים נקטלו על ידי האדם.

כיצד ניתן להתמודד עם תקיפות הכרישים?

במקום להפנות אצבע מאשימה ולחפש איך להרוג, אולי נשנה את נקודת המבט ונחשוב איך לשמור על הכרישים ובמקביל על הבטחון שלנו. הכריש הוא דג מאוד לא צפוי, הוא יכול לעבור באזור ולנגוס בגפיים בלי סיבה נראית לעין ועל כן בשנים האחרונות ישנם הרבה מאוד פיתוחים טכנולוגיים המשמשים את המצילים בחופים, את הרוחצים והגולשים. פיתוחים שמיועדים להתרעה, הגנה, פיקוח, מעקב ולתיוג. שימוש באמצעים ידידותיים ושאינם בהכרח קטלניים יכולים ליצור דו קיום עם מרחב מחייה בטוח לכולם:

בסופו של יום אין דבר שעומד בפני הגורל. הים הוא גדול ופתוח ולא ניתן לסגור אותו הרמטית או לתחם אותו - ולבטח שקטל של כרישים לא ימנע תקיפה אקראית. האנושות קיבלה על עצמה את האחריות לשמירה על העולם, הים והחי. עלינו להקדיש מאמצים גדולים יותר במציאת פתרונות לבעיית זיהום הים הזרמת השפכים ופסולת הפלסטיק שהנזק שלהן הרסני פי כמה עשרות מונים. בעולם הזה לכולם זכות שווה לחיים אך רק לבני האדם ניתנה האחריות לדאוג לשלומם של כולם.

שתף בפייסבוק שתף בטוויטר הוסף תגובה
יואב נקש

עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday

מגזין +

ינואר 01, 1970

הפיד של צלם ים

יודעים משהו שאנחנו לא?

יש לכם ידיעה מרעישה? אירוע חדשותי מעניין ו/או בלעדי? ראיתם דולפין? תפסתם גל ענק? הייתם עדים למפגע סביבתי? אירוע חברתי? סיפור? קישור? תמונה? סרטון? יש חדש בעולם הים ואנו לא מודעים אליו? שתפו אותנו בכל דבר ונשתף עם העולם.

מלאו את הפרטים בטופס הבא ושלחו אלינו (כוכביות - שדות מילוי חובה)









צור קשר

אתר צלם ים מאמין בקשר אישי וישיר עם כל אדם שבנפשו נושבת רוח ים - נשים וגברים כאחד. אנא מלאו את הטופס הבא במלואו ופרטו את מטרת פנייתכם. צוות צלם ים משקיע תשומת לב רבה לפנייתכם ויעשה את המרב בכדי להשיב לכם בהקדם.




צלם ים