
האוצר שבים: 2000 מטבעות זהב בנמל קיסריה - איך זה הגיע לשם?
אז צודק מי שאומר שכסף לא גדל עצים כי הזהב צומח על קרקעית הים. באמצע חודש פברואר 2015 התגלה אוצר הזהב הגדול בתולדות ישראל. צוות של שישה צוללנים חשף על קרקעית הים הנמל העתיק בקיסריה ובעומק של 12 מטרים, כ-2000 מטבעות זהב בני אלף שנים ממהמאה ה-11 לספירה.
בניגוד למה שחשבו בתחילה צוללני היחידה הימית של רשות העתיקות, לא היה מדובר במטבעות של משחק קופסא או עטיפות של שוקולד אלא בדבר האמיתי - מטבעות זהב אותנטים ונוצצים. הצוללנים שהסתייעו במכשירי גלאי מתכות חשפו בתוך מספר צלילות כ-2,000 מטבעות זהב מלפני 1000 שנים בערכים וגדללים שונים (דינר, חצי דינר ורבע דינר) ובמשקל כולל של כשישה קילוגרמים.
מטבע זהב נוצץ כמו חדש... מלפני 1000 שנה (צילום: רויטרס)
"מטמון הזהב התגלה בעקבות סערות החורף" מסביר מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, יעקב שרביט, לדבריו, זוהי עדות היסטורית מרתקת ונדירה לחיי העבר: "גילויו של אוצר מטבעות כה גדול, שהיה בעל ערך כלכלי כה רב, מצביע על כמה אפשרויות להימצאותו בקרקעית הים - יתכן שמדובר בספינה שנטרפה במקום, ואשר הובילה כספי מיסים שהיו בדרכם לשלטון המרכזי במצרים, ואולי באוצר מטבעות שנועד לתשלום משכורות לחיל המצב שישב בקיסריה והגן על העיר. סברה נוספת היא שהאוצר היה כספי קופה של אוניית סוחר גדולה שעסקה במסחר עם ערי החוף בים התיכון, וטבעה במקום".
מומחי הרשות לחקר העתיקות ושרביט בראשם, טוענים שהמטבעות הוטבעו במקומות שונים בממלכה הפאטמית - ששלטה בצפון אפריקה ובארץ ישראל החל מהמאה ה–10 לספירה כשהמטבע העתיק ביותר שנחשף באוצר הוא של רבע דינר שהוטבע במטבעת פאלרמו שבסיציליה במחצית השנייה של המאה ה–9 לספירה. מרבית המטבעות שייכים לחליף אל?חאכים ( 996–1021 לספירה) ולבנו אל?זאהיר (1021–1036 לספירה) והם נטבעו במצרים ובצפון אפריקה. המטבע המאוחר ביותר הוא משנת 1036 ועל כן הספינה טבעה בוודאות לאחר שנה זו, אם כי נכון לעכשיו, בטרם נעשתה חפירה סביב האוצר, קשה לקבוע את תאריך טביעתה המדויק.
מטבעות הזהב נחות על קרקעית הים (צילום: AFP /רשות העתיקות הישראלית / קובי שרביט)
הממלכה הפאטימית (המאה ה-11 לספירה), שאוצר המטבעות היה שייך לה, הייתה עשירה ביותר והונה היה עצום. הדיווחים מאותם ימים מעידים שבקופת בירתה קהיר היו אז 12 מיליון דינרי זהב. בתקופה זו פרחה קיסריה ושגשגה, והתנהל דרכה מסחר ער עם ערי נמל אחרות, במסמכי הגניזה הקהירית מאותה תקופה ישנו תיעוד להעברת ארנקי כסף מלאים במטבעות זהב באוניות מסוחר לסוחר. כך למשל, יש במסמכי הגניזה עדות על כספי פדיון שבויים יהודיים מאשקלון שהועברו למצרים. על חלק מהמטבעות עדיין ניתן לראות סימני נשיכת שיניים שכנרראה הוטבעו על ידי הסוחרים שניסו לוודא כי אכן מדובר בזהב טהור.
ששת הצוללנים שגילו את אוצר המטבעות צביקה פייר, קובי תוינה, אביבית פישלר,שי מילנר, יואב לביא ויואל מילר זכו לשבחים רבים ממנהל היחידה הארכיאולוגית: "מדובר באזרחות למופת ובקבוצה של מגלי זהב בעלי לב זהב, שאוהבת את הארץ ואת ההיסטוריה שלה. חוק העתיקות קובע כי אי דיווח או הוצאת עתיקות ממקומן או סחר בעתיקות הן עבירות שעונשן עד חמש שנות מאסר. במקרה זה דיווחו הצוללים על המציאה"
חופן מטבעות זהב ביד אחד הצוללנים (תמונה: AFP /רשות העתיקות הישראלית / קובי שרביט)
מטבעות הזהב נחות על החול על רק נמל קיסריה (צילום: Rauters)