
גלשן סנפיר - Hydrofoil - לרחף מעל הגל
הגיע הזמן לקחת את הגלישה למימד אחר או ליתר דיוק למימד שגבוה ממפלס פני הים. ליירד האמילטון, הגולש הנועז שאינו יודע פחד מגלי ענק, המציא את ענף הגלישה מחדש עם גלשן הסנפיר (Hydrofoil Surfboard) שמאפשר תעופה בשילוב של גלישה... לא מבינים? נשמע מוזר? תנו לעצמכם רגע לקרוא את הכתבה ותרחפו על הגל
גלישת סנפיר זה מסוג הדברים שלא נראים נכון/טוב במראה ראשון. החבר'ה האלו גולשים על פני הגל אבל הגלשן נמצא קרוב לחצי מטר מעל פני המים האא...?! אבל ככל שבוחנים את העניין מקרוב, אנו מגלים שיש לגלשן הזה קונספט מהפכני, יעיל ומהיר שמיועד בעיקר לגלישה על גלים גבוהים ולמרחקים.
הידרו ... מה?!
פירוש השם הידרופויל (Hydrofoil) הוא "סנפירית ימית" ובתרגום חופשי לעברית: גלשן סנפיר. גלישת הידרופויל נקראת גם בעגת הגולשים "פוילינג" (תסתכל עליי פוילינג... לדוגמא). מקור השם מגיע מסנפיר המתכת שממוקם בתחתית "ציר תומך" אנכי שאליו מעוגן הגלשן. על הגלשן יש שתי מקומות עגינה לרגליים (בדומה לסנובורד או ווייקבורד) עליהם עומד הגולש. את הגולש גורר ג'ט-סקי עד למהירות שבו הסנפיר מייצר מספיק מומנטום ודחף בכדי להניף את הגולש והגלשן מעל המים. ברגע שהגולש הגיע להאצה הוא עוזב את החבל ונותן לגל להמשיך את הגלישה/רחיפה.

איך זה עובד מבחינה מדעית?
הסנפיר המתכתי פועל כמו דאון תת ימי. כשהגולש רוכב על פני הגל, המים זורמים למעלה ונשאבים אל האנרגיה של הגל. זרימה זו של המים פועלת כמו בתנועת אוויר כלפי מעלה, דבר שיוצר כוח עילוי והנפה – אלא שבמקרה זה הסנפיר הוא זה שכביכול "עף" כמו כנף דאון בתוך המים.
איך גולשים על זה?
הסוד הגדול הוא שיווי משקל. הגולש עומד בעצם על מוט יחיד, כשבין תחתית הגלשן לבין הסנפיר שבתוך המים מפריד גובה של כ-40 ס"מ. במונחי אופניים, הדבר דומה לרכיבה על חד-אופן. התמרון עם ההידרופויל נעשה ע"י הטיה של הגוף הצידה וללא משחק עם הרגלים, אפשרויות התמרון הן מגושמות והסיבובים מעוקלים וארוכים אבל מהירות הגלישה גבוהה מהרגיל.
איזה עוד סוגי גלשנים של הידרופויל קיימים?
מאז המצאת הרחפת בשנת 1906, נעשו ניסיונות רבים להטמיע את העקרון המדעי בסוגים שונים של ספורט ימי: בשנות ה-60 ריחפו על שני מגלשי סקי מיים, בשנות ה-80 על כיסאות ישיבה, בשנות ה-90 על גלשני רוח ובתחילת שנות האלפיים על קייט סרף וגלשן הידרופויל דו-סנפירי (Double Hydrofoil) שהיה מאובזר במוט עם סנפיר נוסף בקדמת הגלשן.
עם גלשן זה היה ניתן לחתור אל הגל ללא צורך בהאצה על יד ג'ט סקי, העמידה על הגלשן הייתה קצת יותר יציבה והוא פעל כך שהציר הקדמי תמך במשקל הגולש והציר האחורי עם הסנפיר השקוע הניף את הגולש. ישנם עוד כמה שיפורים בסגנונות גלשני ההידרופוילים כגון כידון אחיזה ליציבות ו/או הגה לשינוי כיוון הסנפיר, אבל כל השיפורים וסגנונות הרחיפה אינם עומדים באיכותו המקצועית של הגלשן החד-סנפירי: מהירות ויציבות.
למה מיועד גלשן ההידרופויל?
גלשני הידרופויל הומצאו למטרה עיקרית אחת: גלישה על גלים גבוהים. היתרונות בגלשן הסנפיר הוא שאינו נוצר חיכוך מיותר על פני הגל עם הגלשן ובכך הגלישה הופכת לחלקה, ללא "מהמורות" ויחד עם זה האצה ומהירות שגלשן רגיל אינו יכול לו. גלשני ההידרופויל יכולים גם לשמש להנאה שאינה כרוכה בגלישת גלי ענק, ובדיוק כמו ווייקבורד אפשר לאחוז בחבל הקשור לסירה או ג'ט סקי ולרחף בהנאה. שילוב של קייט סרף וגלשן היידרופיל היא גם כן אפשרית אבל מסרבלת קצת את הגלישה.
"בכל הנוגע לגלשני הידרופויל, זהו כנראה סגנון הגלישה שהוכח כיעיל ביותר. הסיבה לכך היא שבאפשרותך לגלוש גם כשהגל אינו נשבר - על סוול באמצע האוקיאנוס" אומר ליירד האמילטון. "כשאנו נפטרים מגורמים מעכבים כגון מרקם הגל, ונמנעים מחיכוך מיותר של הגלשן במים אנו מייצרים יותר מהירות, לאורך זמן וגולשים למרחק רב"
אז אל תתנו למראה להטעות אתכם, אם נקרית בפניכם ההזדמנות לגלוש על גלשן שכזה, שווה לנסות ולרחף מעל הגלים ... :-)

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday