
תרבות גלישה - מטבע באוסטרליה ולימודים בניו זילנד
תרבות וחינוך הם אינם ערכים שנלמדים רק בבית ההורים, כי אם תוכניות ממשלתיות פורצות גבולות שיש בהם כדי להוקיר ולקדם ענפי ספורט ואת העוסקים בתחום באופן כלל ארצי ורשמי. בחצי הכדור הדרום-מזרחי, אוסטרליה וניו-זילנד, מיישמים זאת בגאווה ונותנים ביטוי לענף הגלישה כמו היה הכדורגל באירופה. ככה מוקירים לענף הגלישה: חוגגים יובל גלישה באוסטרליה עם מטבע חדש ולומדים גלישה בניו-זילנד כחלק מתוכנית הלימודים
חוגגים 50 - מטבע גלישה חדש באוסטרליה
שורשי הגלישה באוסטרליה החלו בשנת 1925 כאשר חלוץ הגלישה האגדי מהוואי דיוק קהאנמוקו הציג לראשונה את הרכיבה על הגלים ב-beach Freshwarter. בשנת 1963נוסד ארגון ה-Surfrider, אגודת הגולשים האוסטרלית, ובמיוחד עבור אירוע חגיגי זה לציון שנת היובל ה-50 להקמתו של הארגון אוסטרליה משיקה מטבע אספנים מיוחד – ככה חוגגים ביבשת הגולשים.
בניגוד לידיעות שפורסמו בכלי התקשורת השונים אין מדובר כאן במטבע סחיר. הווי אומר שאין זה מטבע שבא להחליף את המטבעות האוסטרלים שקיימים בשוק אלא במטבע אספנים שמוטבע ע"י הממשלה ומעניק יוקרה וכבוד רב לענף הגלישה (כמו בולים). כיום ישנם קרוב ל- 2.5 מיליון גולשים באוסטרליה וענף הגלישה תופס מקום מרכזי בחייהם של תושבי היבשת הגדולה.
"ענף הגלישה באוסטרליה תרם רבות לצביון הספורטיבי של אוסטרליה, בזכותו זכינו ללא מעט אלופי גלישה גדולים שהביאו יוקרה וכבוד רב - המטבע החדש שמונפק הוא הכרה ראויה על הישגי הגלישה של אוסטרליה" הסביר וויין סוואן (Wayne Swan), סגן ראש הממשלה.
לגלישה באוסטרליה יש מסורת ארוכת שנים וזהו כבוד רב ואבן דרך נעלה שציון 50 השנים נחרט בצורה כלכך מיוחדת על גבי מטבע רשמי", הוסיף ואמר אנדרו סטארק (Andrew Stark) יו"ר ארגון הגלישה האוסטרלי הנוכחי.
מטבע הגלישה עוצב ע"י אלכסנדרה סטוקי (Aleksandra Stoki) ממשרד אוצר המדינה האוסטרלית. על המטבע הכסוף הושם דגש בהרכבם של שלושה אלמנטים: הגל, הגלשן והגולש. המטבע יושק באופן רשמי ב-21 בנובמבר 2012 בטקס שיערך בפרשווטר ביץ' שבו גלש דיוק קהאנאמוקו לראשונה. את המטבע יהיה ניתן לרכוש ב- 9 דולרים כשאליו יצורף מארז מיוחד בצורת גלשן שבתוכו יהיה ניתן למקם את המטבע. התמונה על מארז הגלשן היא של סטפני גילמור שזכתה 5 פעמים באליפות העולם.
לומדים גלישה בניו-זילנד
לא רחוק מאוסטרליה הרחוקה נמצאת ניו-זילנד המדהימה ושם הכניסו לתוכנית הלימודים גם שיעורי גלישה...! כן, כן כמו שאתם שומעים. עכשיו כבר לא צריך "להבריז" לים כשהמורה מצטרף אליך גם :)
עד כמה שזה ישמע מוזר, על אף שניו זילנד מוקפת ים ישנם ילדים רבים שאינם גולשים וללא תוכנית זאת הם מעולם לא היו מתנסים. תוכנית לימודי הגלישה מיועדת לתלמידי כיתות ח' ומטה ועד כה נרשמו אליה 800 תלמידים מ-15 בתי ספר שונים באזור אוקלנד. התוכנית החינוכית לגלישה תתקיים בחוף הגלישה פיהה (Piha) במשך שלושה שבועות ולקראת יציאתם לחופש הגדול.
במשרד החינוך הניו זילנדי מסבירים כי המטרה בלימודי הגלישה היא להקנות לתלמידים היכרות מעמיקה יותר עם הים, משטר הרוחות ואקלים הגלים. כמו כן מטרת הלימודים היא ללמדם כיצד לנהוג במצבי סכנה של סחף וזרמים. לימודים אלו יכולים להקנות ידע רב ולהיטמע בתודעתם גם אם אותם ילדים לא יגלשו יותר אף פעם. אך בל נשכח שהמטרה העיקרית היא כמובן לפתח טכניקה אישית בעמידה על הגלשן וליהנות מספורט הגלישה לקראת חופשת הקיץ הגדולה בחצי הכדור הדרומי
כתבה מאת יואב נקש – ספטמבר 2012
צלם ים

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday