
Smartphin: חרב גלשן שיכולה להציל את גלי הים
גולשים אוהבים את הים ובימים של גלים הם מבלים שעות במים. במקרים רבים במהלך הגלישה הם יתקלו בלכלוך רב אך ירגישו כאילו אין בידם לעשות דבר בכדי לשנות ולשפר את המציאות שצפה לידם. אבל מה אם בכל זאת הגולשים היו יכולים להציל את הים ללא כל מאמץ ובזמן שהם תופסים גלים? מדען חובב גלישה מפתח בימים אלו את ה-Smartphin - סנפיר גלשן חכם שמודד זיהום בים ואוגר נתונים שיכולים להציל את הגלים בעולם.
בכל שנה שחולפת הים נהיה יותר מזוהם מבעבר. הזיהום האקלוגי, ההתחממות הגלובלית, והשימוש במוצרים מזהמים משפיע באופן ישיר על כל החיים על פני האדמה והשוחים בים. המדענים עושים ימים כלילות בעבודה מאומצת בלקיחת דגימות ממקומות שונים בכדי לעקוב אחר השינויים האקלימיים והשפעותיהם על האוקיאנוסים והימים ברחבי העולם; אך עד כמה שהנתונים הללו שואפים לחקר האמת, הם במרבית המקרים תלויי זמן ומקום והמעקב אחריהם אינו נעשה לעיתים תכופות. מכיוון שחלק מהבעיה נעוצה בכוח אדם קטן של חוקרים שאינו יכול להכיל עולם ענק של זרמי ים, היה מי שחשב על הרעיון הנפלא שניתן לגייס מיליוני "חוקרים"אחרים שיתנדבו לעשות זאת בשמחה וללא כל תמורה - גולשים למען המדע.
החוקר והגולש בנג'מין תומפסון (Benjamin Thompson), החליט להשקיע את זמנו ומרחב ידיעותיו ההנדסיות בפיתוח מבריק שמיועד להגנה על הסביבה והימים. בנג'מין חשב עד דרך שבה הוא יוכל לאכן את המיקום, הזמן, טמפ' המים, רמת המליחות והחומציות ולגלוש על הגלים באותו הזמן. הרעיון שהגה הביא אותו למסקנה שה"פיפטה" היחידה שיכולה לקחת דגימה באופן שכזה היא חרב הגלשן שנמצאת שקועה באופן תמידי בתוך המים. - כך נולד סנפיר ה-Smartphin והחזון האולטימטיבי של מיליוני גולשים ברחבי העולם שיכולים לקחת דגימות ים כמעט בכל פינה שבה הם גולשים במרחבי העולם הכחול.
"סמארטפין" הוא קצת יותר מחרב רגילה לגלשן. התקן הרב-חיישן שמובנה בתוכו אוגר מידע ברגע שהוא בא במגע עם מים. הנתונים שהסנפירים החכמים יאגרו יוכלו לעזור למדענים לחשב ממוצעים אזוריים ולערוך השוואות בין מקומות וזמנים שונים בכל נקודה על פני מפת העולם. הנתונים ישותפו עם מכוני מחקר עולמיים, ארגונים ממשלתיים, מוניציפליים וגם עם אנשים פרטיים. כך גולשים לדוגמא יוכלו לדעת את רמת הזיהום שבחופם הביתי. העברת הנתונים תתבצע ע"י הורדה למחשב עם USB או שליחתו ישירות דרך התקן בלו-תות' או Wiifi.
הפרויקט החדשני של הסמארטפין מוביל במירוץ לקבלת מענק של 2 מיליון דולרים שמוענק ע"י קרן וונדי שמידט (Wendy Schmidt Ocean Health XPrize) - מטרת התחרות היא מציאתו ופיתוחו של חיישן טכנולוגי בר השגה שיכול למדוד חומציות האוקיאנוסים במדוייק. מכיוון שהרעיון עדיין בחיתוליו אזי פרטים אופרטיביים וטכנולוגיים נוספים נמצאים בתהליכי ניסוי ולמידה במכון לחקר האוקיאנוסים בסאן דייגו קליפורניה. ת'ומפסון מאמין שבעתיד הקרוב נראה את ה-Smartphin כחלק אינטגרלי מציוד הגלשנים. מגישושים ראשוניים שנעשו, חברות ייצור חרבות גילו עניין בשילוב הטכנולוגיה בסנפירים אותן הן מייצרות.
החזון לעבוד ביחד ולהיות שותפים למאבק עולמי נגד הההתחממות הגלובלית וזיהום מי הים הוא אינטרס משותף לכל הגולשים בעולם. תתארו לעצמכם שלכל גולש ברחבי האוקיאנוסים והימים יש חרב חכמה שכזו בגלשן, כמות האינפרמציה שניתן לדלות היא אדירה! כוח עצום של מידע ונתונים שיכולים להציל את גלי הים!

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday