
בריכת גלים - כשהטכנולוגיה פוגשת מים.
"לפעמים הים שקט ואין גלים..." מכירים את השיר? המציאות של הגולשים בארץ היא בדיוק כמו מילות השיר, לפעמים הים שקט הרבה ימים. הגיע הזמן לשדרג את הפנטזיות על ריף מלאכותי לכיוון קצת יותר ממשי, במדינתנו הקטנה, נראה שבריכת גלים יכולה להיות תחליף אופטימאלי לים שברוב הזמן שטוח.
בכתבה זו נגלה איך אפשר לגלוש על גלים כמו אלו שאנחנו עושים באמבטיה... רק קצת יותר גדולים...!
גלים ידי אדם/מכונה
הטכנולוגיה וכושר ההמצאה האנושי הביאו ליצירת גל מושלם, החיקוי של תנאי גלישה אמיתיים כמו אלו שבים. תחשבו על זה: בכל תנאי מזג האויר שישררו בחוץ, רוחות, גשמים, או בחצות הלילה, בריכת הגלים תמיד תספק את הסחורה, גלים של מטר עם צינורות חלולים. ברחבי העולם ישנם סוגים שונים של בריכות גלים חלקן מופעלות באמצעות סילוני אויר ומים והמובחרות שביניהן עם משאבות הידראוליות.
לפניכם העיקריות שביניהן:
גלים בפארק מים
כבר שלושה עשורים שהאמריקאים מובילים בחדשנות בתחום הפארקים הימיים. עשרות אטרקציות מוצעות למבקרים: אבובים, מגלשות קמיקאזה, בלוני ענק, וגם בריכות גלים. בשנות ה-80, הבניה של בריכות הגלים לא היתה מותאמת לגולשי הגלים באופן ייחודי אלא לקהל רב שרצה לגלוש על בוגי ולהרגיש כמו בים רק בלי הכרישים. הגלים בבריכות אלו נוצרו ע"י טורבינות רוח גדולים, נשיפות גדולות של אויר בזמן קצוב על שטח המים בפינה המרוחקת דימתה את היווצרות הגל. הגל היה נשבר בקו ישר, והקצף נשטף עד החוף. (ראה קליפ)
בשנת '85 נערכו תחרויות גלישה עולמיות בפארק המים "טייפון לגונה" בפלורידה וב"סרף-אפריקה", מערכת הגלים פעלה ע"י פתיחת שסתומים ששחררו כמות עצומה של מאגרי מים גדולים, משהו בדומה לניאגרה גדולה... הגלים שנוצרו היו ארוכים ועם תנאי גלישה אך חסרה להם הצורה המעוגלת, הגובה והכוח שמדמים גל אמיתי.
איפה בטבע? בכל מקום בעולם. גלים שנוצרים מרוח וגלים שמתהווים בגלל שינויי גאות ושפל קיצוניים
למה כן? יש גל, לא נגלוש?!
למה לא? בגלל הצפיפות ובגלל כל הסיבות שרשומות בתיאור.
בריכת גלים סטטית
כמו כל רעיון אדיר, גם כאן מישהו הסתכל טוב על הטבע וחיקה אותו. בסרט הגלישה המיתולוגי "אנדלס סאמר 1" (The endless summer) משנת 66' נחשפו הגולשים הראשונים על הגל שעומד במקומו: תלולית עפר, חוצצת בין שני ערוצי נהר. בשעת שפל, עולה גובה הנהר בצידו האחד, בעוד המים בצד השני דוחפים לכיוון הנגדי. התלולית נופלת והמים נפגשים בשיטפון שמחברים את שתי הקצוות, מסת המים דוחפת כלפי מעלה בנקודת המפגש ומאפשרת לגולש החלוצי לתפוס את הגל שנוצר.
בשנות ה-90 פיתחו לראשונה את ה FLOW RIDER (גלישת רחיפה), בריכת הגלים הסטטית בנויה מבטון בתצורה מקומרת, צורת הבסיס דומה לזה של גל ים. סילוני מים מוזרקים בקו ישר לעבר הפורמה היצוקה של הגל, הגולש עולה בנקודה עליונה על שכבת המים הדקה ועם גלשן קצר בגודלו של סקייטבורד הוא גולש/מרחף בכוח המים שמוזרקים בתחתית הגלשן. סילוני המים יוצרים אפקט של גל כשבנקודה קריטית הוא גם הופך למעוגל.
איפה בטבע? בערוצי נהר צרים עם הבדלי שפל וגאות קיצוניים. לדוגמא: בגרמניה, הגל של מינכן, Eisbach שנמצא ליד גן האנגלים (ראה קליפ 1, קליפ 2)
למה כן? הקמתו זולה, כ-300.000 דולר, יכול לספק חווית גלישה ואימון
למה לא? בגלל גודל הגלשן,המאפיינים של הגלישה מזכירים יותר סקייטבורד או סנו-בורד. ללא עומק, דו מימדי. לא מגיעים לשום מקום.
היפנים והגלים - הגל (indoor) המלאכותי הטוב בעולם.
אמנם האמריקאים פיתחו את בריכת הגלים הראשונה, אך היפנים היו אלו שנתנו לזה מימד נוסף, משהו בסדר גודל שרק יפנים יכולים להקים...
בריכת הגלים Miyzaki's Ocean Dome היא בריכת הגלים הגדולה ביותר שמדמה את הגל האמיתי ביותר. בריכת הגלים היא בעצם חלק מקומפלקס שלם של מלון יקר מאוד המשלב פארק ימי, עלות הקמת הבריכה בשנת 1993 עלתה 2 מיליארד דולר!!! כמות המים בבריכה היא 13,500 טונות והעומק המרבי 3.5 מטרים. אורכה של הבריכה מהקיר ועד החוף הוא 70 מטרים וטמפ' המים 28 מעלות לאורך כל השנה... (ראה קליפ)
הטכנולוגיה שגורמת להתרוממות הגלים בבריכה היא מהמתקדמות שבפיתוחים הימיים. 20 משאבות ענק שואבות כמות אדירה של מים (1800 טון לגל אחד!!!), כמות המים משתחררת בבת-אחת (כמו הורדת המים בשירותים) ויוצרת גל שנע לכיוון החוף בתאוצה.
מרכיב חשוב בבריכה היא קרקעיתה, שנבנתה בחישובים מתמטיים מדויקים ליצירת גלים איכותיים. כשהדף המים נפגש בקרקעית המבוטנת של הבריכה, הגל מקבל את צורתו הגבוהה ונשבר בצורה מעוגלת למרחק אופקי של גל אמיתי. באושן דום ניתן לכוון ולהתאים את גובה הגל לפי דרישות ויכולות הגולשים. גובה הגלים האופטימאלי לגל גלישה הוא 2 מטרים, אבל המשאבות האדירות יכולות גם ליצור גלים של 3 מטרים שמדמים ים סוער, אבל גלים אלו יהיו סגורים (close-out)
איפה בטבע? בשירותים, או ברצינות: במקומות שבהם הבדלים משמעותיים של גאות ושפל, רעידות אדמה, תזוזות טקטוניות בים וכדומה.
למה כן? הגל הכי קרוב שיש לאמיתי, בגובה, בצורה, בכוח ובמהירות.
למה לא? מים מתוקים חסר ציפה, הגל נשבר על קרקעית רדודה... ואולי הסיבה העיקרית: 1000 דולר לשעה של גלים!!!
האושן דום הוא התגלמות כל חלומות הגולשים.. האפשרות לגלוש, גם כשבים לא מתאפשר. אולי בעתיד יגיע לכאן יפני שיחליט שיש לו אקסטרה מזומנים... עד שזה יקרה, אפשר לסמן את ימאזקי כיעד גלישה נוסף, שגם אותו, אולי נצליח לכבוש פעם..

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday