
מאבריקס הכלב: המקור של שמות חופי הגלישה בעולם
טיהופו, מרגרט ריבר, קירה, טרסלס, נאזרה הילטון וכדומה הם שמות שמצלצלים מוכר עבור גולשי הגלים שמיד מקשרים אותם למדינה בה הם נמצאים, לסוג הגל, טמפ' המים ואף כיעד לטיולים. שמות הספוטים לגלישה מהווים מילות קוד שהן חלק בלתי נפרד מטבע הלשון של הגולשים והז'רגון של ענף הגלישה העולמי. כמו שמותינו הפרטיים גם לשמות החופים יש מקור משלהם, חלקם נקראים על שמם של אנשים וחלקם על פי אתר הנמצא בקרבה. לפניכם הסבר קצר ולקט נבחר של המקור לשמות ספוטים שונים של גלישה ברחבי העולם.
אנו מקבלים את זה כדבר מובן מאליו אבל "שמות" (פרטיים או משפחה) הן מילים או מונחים המהווים חלק בלתי נפרד מהזהות האנושית. בדיוק כשם שלשמות האנשים יש מקור (תנ"כי, משפחתי, עדתי וכדומה) כך גם לשמות מקומות וחופים ברחבי העולם ישנו בסיס מקורי משלו. מגוון השמות הוא אדיר ומשתנה בהגייתו ממדינה למדינה, מאדם למשנהו ומתרבות אחת לאחרת. בענף הגלישה הוא חובק עולם ומזוהה מיד על ידי גולשי הגלים. בעצם הגייתו של שם חוף / ספוט עם גל כזה או אחר, עולה בראשם של הגולשים חזיון מוחשי לצורתו של הגל ולמקום המצאו על פני הגלובוס הכחול.
שמות חופים על שמות אנשים
רוב רובם של שמות חופי הגלישה בעולם נקראים על שמותם של אנשים אמיתיים. שמות אנשים ותושבים שגרו במקום, שהחוף היה חלק מנחלתם הפרטית או על שמותם של אנשים אחרים ששמם ניתן לחוף מתוך מקום של כבוד והנצחה.
- ג'פריס ביי (Jeffreys Bay) בדרום אפריקה קרוי על שמו של השותף הבכיר בחברת "ג'פרי וגלנדיניניגס" (Jeffrey & Glendinnings) שפתח את החנות הראשונה בשנת 1849 במקום שבו נמצאת העיירה כיום.
- בלס ביץ' (Bells Beach) בדרום מדינת ויקטוריה באוסטרליה קרוי על שמו של ג'ון קאברט בל (John Cavert Bell) שהשדות בקרבה לחוף היו נחלתם הפרטית של משפחתו בשנת 1840.
- בארץ: חוף גיל באשדוד קרוי על שמו של הגולש גיל שניאור שמצא את מותו בשנת 2002 בחוף שבו אהב לגלוש.
שמות חופים על שמות עיירות
כשחוף הגלישה נמצא בסמוך לעיירה קטנה החוף מקבל כמעט באופן אוטומטי את שם העיירה וזאת בניגוד לערים גדולות שבהן יש מספר ספוטים של גלישה שלהם שמות שונים. לדוגמא:
- חוף מונדקה (Mundaka) בחבל הבסקים בצפון ספרד נקרא על שם העיירה הציורית שנמצאת בקרבה.
- חוף Nazare במזרח פורטוגל - החוף עם הגל הגדול בעולם, נקרא על שמה של העיירה הקטנה.
- פאבונס (Pavones) בדרום קוסטה ריקה שנודע בזכות הגל הארוך (בין חמשת הגלים הארוכים ביותר ברחבי העולם) נקרא על שם העיירה הקטנה שנמצאת לגדותיו.
בארץ: חוף מיכמורת, בית ינאי, פלמחים וכדומה.
שמות חופי גלישה על שמות אתרים
חלק גדול משמות חופי הגלישה ניתנים על פי קרבתם לאתרים ומבנים שנמצאים בקרבה כגון מלונות, תחנות כוח וכדומה. לדוגמא:
- חוף וויצ'ס רוק Witches Rock (נקרא Roca Baruja בספרדית) שנמצא במחוז נארנחו בצפון קוסטה ריקה נקרא על שמו של הסלע הענק שנמצא בקרבתו. המכשפה... היא תוספת של המקומיים.
- חוף קבר השייח באשקלון על שם מבנה הקבר שנמצא במעלה המצוק.
- הארובות בחדרה על שם ארובות תחנת הכוח שנמצאת בקרבה
- חוף הילטון על שם בית המלון שנמצא בסמוך
שמות אקראיים של חופי גלישה
בחופים אלו אין שמות של אנשים וגם לא מבנים שמעניקים להם את שמם אלא המצאות אקראיות של שמות שניתנו ע"י אדם אחד שעבר במקום או גילה אותו לראשונה. לדוגמא:
גל הפייפ ליין (Pipe Line) בחוף בנזאי (Banzai) בהוואי קיבל את שמו בדצמבר 1962. מפיק סרטי גלישה בשם ברוס בראון (Bruce Brown) נסע לאורך החוף הצפוני בחיפוש אחר לוקיישן לצילומי גלישה ועצר בחוף זה (שבזמנו לא היה לו שם). בקרבה לחוף הוא הבחין בעבודות תשתית של הנחת צינורות ביוב והגולש שהיה איתו מייק דיפנדרפר (Mike Diffenderfer) הציע שהם יקראו לחוף Pipe Line שפירושו: "קווי צנרת".
- ג'ואס (Jaws) הגל האימתני בהוואי קיבל את שמו בגלל גודלו ועוצמתו של הגל, (Jaws בפירוש מאנגלית: מלתעות) כאשר הגל נשבר הוא פוער את פיו כמו מלתעות הכריש שבא לנגוס בטרפו.
קלאוד ניין (Cloud Nine) שנמצא בפיליפינים התגלה לראשונה בשנת 1980 ע"י גולש אמריקאי בשם מייק בויום (Mike Boyum). מייק חי במקום תקופה ארוכה בצריף קטן ומצא את מותו שם (יש הטוענים שמת מרעב). מאז נפוצו סיפורים על כך שהשם קלאוד ניין שפירושו "הרקיע התשיעי" נקרא כך להנצחת זכרו שכביכול והוא היה גר ונמצא קיום בעולם שבו הכל טוב. אך את הכבוד שבמתן השם לחוף הגלישה הנדיר באי סיארגו (Siargo) מקבל דווקא גולש אמריקאי אחר שהיה חברו של מייק, "ג'ון קלאהאן". ג'ון קרא לחוף זה Cloud Nine על שם חטיף השוקולד המקומי שאותו כל כך אהב לנשנש.
מאבריקס הכלב - חופי גלישה על שם בעלי חיים
אחרי שחופי גלישה קיבלו את שמותיהם של אנשים, אתרים והמצאות אישיות, מגיע סיפורו של אחד הגלים מהמפורסמים ביותר בעולם שקיבל את שמו מכלב... כן, האו האו. זהו אולי אינו החוף היחיד בעולם שקיבל את שמו מבעל חיים אך חוף זה הוא מהמפורסמים ביותר ולו בגלל העובדה שמדובר באחד הגלים הטובים והגדולים ביותר בעולם – מאבריקס Maveircks.
ממוקם ב-Half Moon Bay בצפון קליפורניה ארה"ב, מאברקיס התגלה לראשונה בשנת 1960 ע"י שלושה חברים: אלכס מטינזו (Alex Matienzo), ג'ים טומפסון (Jim Thompson), ודיק נוטמאייר (Dick Knottmeyer). אחרי שהם צפו בשבירות ענקיות של גלים במרחק של 200 מטר מהחוף הם החליטו שהגיע הזמן להיכנס ולכבוש את הפסגות. ביום שבו החליטו לחתור לכיוון הגל, שלושת החברים הביאו איתם את הכלב שלהם, מאבריקס.
מאבריקס שהיה כלב מסוג רועה גרמני היה רגיל לצאת ל"טיולי גלישה" עם החברים ומצא את עצמו פעמים רבות משתכשך במים ורץ בהנאה גדולה בזמן שהחברים גלשו במים. אבל באותו היום, מאבריקס רדף אחריהם פנימה ובתוך שניות הוא מצא את עצמו כמה עשרות מטרים בתוך המים ומקו החוף. הגולשים נאלצו לחתור בחזרה ולהוציא את הכלב בבטחה מן המים, אחד מהם קשר אותו בליש העלה אותו אל הגלשן וגלש איתו החוצה. כשהגיעו לחוף הם קשרו את מאבריקס שלא יברח כי הים היה מסוכן והם חששו לחייו. לאחר סשן גלישה על הגל הגבוה ביותר בקליפורניה הם יצאו מן המים ובחרו פה אחד לקרוא לחוף מאבריקס (Mavericks) על שם הכלב האמיץ שגלש שם לראשונה :)
שמות חופי הגלישה הם רבים ומגוונים והלקט שהעליתי לפניכם בכתבה הוא כמו גרגר חול על חוף של זהב. שמות חופי הגלישה ימשיכו ללוות אותנו בדרכינו סביב עולם הגלישה ותמיד יהיה מקום לשם נוסף שתוכלו לתת לסיקרט ספוט הבא ...

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday