מגזין +
מגזין +סביבה ← בשבילנו זה ריח 'החיים', אבל לניחוח הים יש מקור מסתורי שמגיע מהמעמקים

בשבילנו זה ריח 'החיים', אבל לניחוח הים יש מקור מסתורי שמגיע מהמעמקים

מאת גבריאל דינקין אוקטובר 30, 2020

הריח שנקלט בשיערות ראשנו, הצלילים הבוקעים מרשרוש הצדפות והטעם הייחודי שנשאר על השפתיים - כל אלה ועוד, הם חלק בלתי נפרד מחווית השהייה שלנו בכחול הגדול. לחלק מחוויות אלו קיים הסבר מדעי ולשאר, סיפורים משעשעים העוברים מדור יצירתי אחד לבא אחריו. לריח המוכר שנושא איתו אוויר הים יש מקור ה'אחראי' ישירות על הפצתו וכיום, עם התפתחות המחקר המדעי, כבר אפשר לאפיין אותו בבירור.

הניחוח האהוב של הים הוא תוצר של גז שמתהווה בעיקר ע"י אצות מיקרוסקופיות ונישא אל אפו של כל אחד מאיתנו עם זרמי האוויר. מדענים גילו כבר זמן רב כי מיקרו-אצות הניזונות מתוצרי רקב באוקיינוס משחררות תרכובת המכילה גופרית המכונה Dymethyl Sulfide או בקיצור DMS. במהלך השנים הבחינו מדענים כי השחרור מתרחש באופן מסיבי בעת תמותה של פיטו-פלנקטון (שם כולל לאצות מיקרוסקופיות וחיידקים מסוג מסוים בים). תהליך זה מתרחש בין אם מדובר בתמותה טבעית או בעת שהם "נטבחים" ע"י יצורים אחרים.

לריח הים יש שם והוא נקרא DMS. בדיאגרמה דרכו של הגז מפיטו-פלנקטון ועד הגיעו לאוויר העולם (תמונה: pnas.org)

הידיעה אודות מקור ה'ריח של הים' יכולה להרשים מאוד בשיחת סלון, אך כמו תמיד תהליכים בטבע הם קצת מורכבים ומסתוריים מכדי לסכם אותם במספר משפטים כאשר מסובים לתה ועוגיות. מסתבר כי ניחוח ה-DMS ככל הנראה נוצר מתרכובת מינים שונים של בעלי חיים ואולי יפליא אתכם לשמוע שגם בני אדם אחראים לשחרור גז זה לאטמוספרה.

שאלות ה'כיצד' ו'למה' של התהליך הינם עדיין בגדר תעלומה אך בכל עת נוספים עוד ועוד חלקים המסייעים לפתרון המלא של הפאזל. גז DMS נוצר ומשתחרר בתזמון מסויים ע"י אנזים (מולקולה המזרזת תהליכים ביולוגיים) המביאה לפירוק של חומר נוסף הקרוי בשם המדעי DMSP או בשמו המלא Dimethylsulfoniopropionate. בזכות מחקרו של אוריה אלקולומברי ממכון ויצמן העולם נחשף לאנזים הספציפי ולתהליך הפירוק הנ"ל.

הניחוח של הים מקורו במצולות - תרכובת ממינים שונים של בעלי חיים שלה גם חלק פעיל בהיווצרות עננים. (איור: Portlandpress)

לתזמון של פעילות האנזים יש חוקיות. בתאים בריאים פעילות האנזים היא נמוכה (נוצר מעט DMS) ובתאים פגועים פעילות האנזים היא גבוהה (נוצר הרבה DMS). כלומר, וכאן מגיע החלק המעניין, ה-DMS המשתחרר מהפיטו-פלנקטון בעת אכילתם מושך ל"זירת הרצח" טורפים אחרים כגון ציפורי מים ופלנקטונים. התהליך בעצם מאפשר להוריד את עוצמת ההתנפלות על הפיטו-פלנקטון בכך שהם כביכול קוראים ל"אחיהם הגדולים" לעזרה. ההשערה היא שהריח של תרכובת הDMS מעוררת תיאבון אצל בעלי חיים מסוימים כגון ציפורים שמנווטים את דרכם על פי הריח בעת חיפוש מזון. ועל כך יעיד החוקר הבריטי אנדרו ג'ונסטון שבאחד ממחקריו פתח בקבוק מלא בניחוח DMS והותקף ע"י ציפורי מים רעבות.

אז בפעם הבאה שאתם נהנים מהבריזה וריח הים בשעת אחה"צ קחו רגע וחשבו כיצד דברים קשורים אחד לשני בצורה לא צפויה, וגם על כך שאולי איפשהו לא רחוק ממכם, פיטו-פלנקטונים נמצאים תחת מתקפה.

שתף בפייסבוק שתף בטוויטר הוסף תגובה
גבריאל דינקין

גדל והתחנך באשדוד, תמיד העדיף בריכה על פני ים ורק בשנים האחרונות הבין מה הפסיד. את מנת הים שלו קיבל בלימודי ביולוגיה ימית במכמורת, התאהב בגלים ובהפלגות. חולם להוציא טיולי גלישה וטיולים קולינרים ברחבי העולם.

מגזין +

ינואר 01, 1970

הפיד של צלם ים

יודעים משהו שאנחנו לא?

יש לכם ידיעה מרעישה? אירוע חדשותי מעניין ו/או בלעדי? ראיתם דולפין? תפסתם גל ענק? הייתם עדים למפגע סביבתי? אירוע חברתי? סיפור? קישור? תמונה? סרטון? יש חדש בעולם הים ואנו לא מודעים אליו? שתפו אותנו בכל דבר ונשתף עם העולם.

מלאו את הפרטים בטופס הבא ושלחו אלינו (כוכביות - שדות מילוי חובה)









צור קשר

אתר צלם ים מאמין בקשר אישי וישיר עם כל אדם שבנפשו נושבת רוח ים - נשים וגברים כאחד. אנא מלאו את הטופס הבא במלואו ופרטו את מטרת פנייתכם. צוות צלם ים משקיע תשומת לב רבה לפנייתכם ויעשה את המרב בכדי להשיב לכם בהקדם.




צלם ים