
השונית הגדולה הולכת וקטנה בעקבות נזק חמור של הלבנה בשנה האחרונה
חוקרים ימיים מצאו שהשונית הגדולה באוסטרליה סובלת מהלבנה חמורה שקטלה 67 אחוז משטחי האלמוגים הרדודים במהלך תשעת החודשים האחרונים בלבד. גל החום שפקד את האוקיאנוסים בחורף 2015/2016 פגע ב-700 קילומטרים משטחי השונית הגדולה בחלקה הצפוני ובמיוחד בקרב לאי ליזארד (Lezard Island). החוקרים מאמינים שהגורם לכך הוא השינוי האקלימי וחוששים שהמצב רק ילך ויחמיר.
עם 344,400 קילומטרים רבועים, השונית הגדולה באוסטרליה הוא מערכת האלמוגים הגדולה ביותר בעולם. אך כיום, עם השינויים האקלימיים והתחממות מי הים, שטחה הבריא הולך מצטמצם. "מרב הנזק בשנת 2016 נעשה בחלקה הצפוני של השונית. האזור הזה נחלץ משני מקרי הלבנה בשנת 1998 וב-2002 אבל הפעם הנזק היה קטלני", מסביר טרי היוז מנהל צוות מחקר השוניות האוסטרלי ARC. צוות המדענים והצוללנים שניתחו את המידע טוענים שידרשו בין 10-15 שנה בכדי שהשונית תחזור לתפארתה וזאת רק במידה וההלבנה לא תפגע בהם בפעם הרביעית.
"החדשות הטובות מגיעות מהצד הדרומי של השונית שבו שני שלישים מהשטח נחלץ מההשפעה וניזוק באופן מינורי בלבד. בממוצע, 6 אחוזים של אלמוגים מולבנים מתו באיזור המרכז ב-2016 ורק אחוז אחד בדרום", מוסיף אנדרו ביירד מ-ARC. "לאלמוגים באזורים אלו חזר הצבע ומצבם הכללי טוב".
הלבנת אלמוגים (Coral Bleaching) היא תוצאה של התחממות מי הים מעל הממוצע הנורמלי. אצות הן המזון העיקרי של האלמוגים והן אלו שמעניקות להם את צבעם החי. במידה וטמפרטורת הים תמשיך לעלות, האצות יעלמו מאזור השוניות וכתוצאה מכך האלמוגים יאבדו מצבעם ויעברו תהליך של הלבנה. הפגיעה בשונית ממשיכה גם לשרשרת המזון והחי שנזיונים וחיים בסביבתה. סיבות נוספות לפגיעה בשונית האלמוגים נגרם בגלל חשיפת יתר לשמש, סחופת גשמים, זיהום מים והפרשי גאות ושפל קיצוניים.

יואב נקש
עורך ראשי, כתב-צלם. מייסד האתר "צלם ים". פעיל סביבה וחברה גולש שאוהב את העולם. משפט לחיים: "רוח האדם כרוח הים היא, למרחבים תשאף וגבולותיה אין קץ." ציטוט אהוב מסרט: I am just the Garbage man - Big Wednesday